уторак, 7. фебруар 2012.

ČELIČANSTVO ČELIKA


Ako do sada to još niste čuli sama Evropska Unija je nastala zapravo običnim trgovačkim ugovorom vezanim za čelik između nekoliko zemalja Evrope. Čelik je bio skelet industrijske revolucije i erupcija tehnološkog razvoja modernog sveta odvijao se oko oblasti koja je bogata rudom gvožđa i naslagama uglja. (ugalj je neophoni sastojak u procesu proizvodnje čelika). U čuvenom filmskom serijalu ‚Kum‚ ima jedna čuvena rečenica kada znameniti mafijaš izgovara ‚ ...jak je kao US Steel‚
Ima još mnogo toga reći na temu čelika i manje više možemo da naslutimo koliko je čelik važan. Međutim, ako želimo da znamo zaista koliko je važan za život nas običnih ljudi mislim da o tome najbolje govori činjenica da je svetska proizvodnja čelika oko 200 kg po glavi stanovnika, godišnje, ili 800kg po jednoj četvoročlanoj porodici.
Da li možete da zamislite na šta bi potrošili 800kg čelika godišnje?

Mada je mi takvom ne vidimo Srbija je zemlja koju u svetu u prvoj rečenici definišu kao zemlju koja je izvoznik čelika (na prvom mestu) pa onda sve ostalo. Znajući da je celokupna proizvodnja tog polufabrikata smeštena u jednoj jedinoj relativno maloj fabrici u Smederevu može se steći i utisak koliko je ozbiljna stvar imati teškoće upravo na tom mestu.


 Početkom ove godine američka kompanija Ju Es Stil (US Steel) je napustila železaru u Smederevu priznajući da ne zna na koji način da nastavi rad u uslovima kada je južna Evropa epicentar nove recesije. Ni ostatak Evrope nije u boljoj poziciji. Početkom decembra 2011 nemačni proizvođač čelika Thyssen Krupp je izvestio o ogromnim gubicima za period do kraja novembra 2011 godine. Neto gubitak je 2.4 milijarde dolara u tom periodu. Takođe izjavljuju da će se fokusirati na više tehnološke procese procenjujući da sama proizvodnja neće biti posebno isplativ biznis u doglednoj budućnosti. ArcelorMittal je objavio gubitak u poslednjem kvartalu 2011 godine od 1 milijarde dokara medjutim oni kazu da njihove prognoze govore o dolasku boljih vremena.

Ima još jedna izreka vezana za temu čelika. Kažu da kada nailazi kriza železare su prve koje se zatvaraju ali se takodje i prve oporavljaju kada kriza prolazi. Dakle znamo da nam idu crni dani a svetlo na kraju tunela imaćemo kada se visoke peći ponovo potpale.

Danas je železara Smederevo objavila da stavlja na tihi hod i drugu visoku peć zbog nemogućnosti dopreme sirovine zaleđenim Dunavom. 


Нема коментара:

Постави коментар