четвртак, 16. фебруар 2012.

BRUSKETI



Brusketi su tipično italijansko predjelo i jako zahvalan način da utrošite zalihe iz frižidera jer kada jednom savladate tehniku mogućnosti su neograničene. Opisaću kako ja pravim bruskete a ako ja to mogu onda može svako. Nećemo se opterećivati tačnim merama jer brusketi trpe sve.

Bruskete najčešće pravim od tost-hleba jer je zgodno četvrtast i već isečen što, priznaćete, štedi vaše vreme. Poređam kriške na pleh i kratko ih zagrejem u rerni koja se tek zagreva na 200 stepeni. Brusketi su pikantniji ako ih pre ovog postupka protrljate presečenim čenom belog luka.

Pre toga ste već pripremili ono sto će ići na kriške. Ja spremam na sledeći način. U šolju mleka sipam «prst» maslinovog ulja (mi majstori mediteranske kujne se gnušamo metričkog sistema). Dodajem sok od paradajza (malo jače nego prst), biber, granule belog luka (po ukusu) so izbegavam zbog pritiska. Trik koji ću vam velikodušno obelodaniti je taj da toj smesi dodajem i prah supe od paradajza iz kesice. Naime onaj mediteranski paradajzičan ukus se dobija tako sto se svež oljušten naseckan paradajz kuva satima i satima a supa iz kesice će malo pojednostaviti boravak u kuhinji. Tu spremnu smesu u šolji lepo umutim mutilicom za nes kafu (ispalo je da je najpraktičnija).

Kada izvadite zagrejane kriške tost hleba iz tople rerne nanošenje ove umućene smese će biti lakše. Smesa se nanosi kašičicom i morate da se potrudite da hleb što bolje upije. Na tu smesu se onda ređaju đakonije. Šampinjoni sečeni na listiće (ja više volim sveže). Kiseli krastavac, masline, sveža paprika se dopada mnogima na brusketima. Izbegavam meso na brusketima jer je kao prvo zdravije a i dramatično menja ukus brusketa. Morate voditi računa da vam se brusketi ne pretvore u picu. Kada ste poređali sve đakonije i blago dlanom pritisli možete posuti majčinom dušicom ili origanom (moj savet, što manje) i susamom. Brusketi su spremni za rernu koja je do sada zagrejana. Brusketi su gotovi kada korice hleba postanu «hrskave na oko»

Specijal: U šolju sa smesom za bruskete možete dodati i krem sir ili eksperimentisati sa drugim mlečnim proizvodima.
Prijatno

Нема коментара:

Постави коментар