Brusketi su tipično
italijansko predjelo i jako zahvalan način da utrošite zalihe iz frižidera jer
kada jednom savladate tehniku mogućnosti su neograničene. Opisaću kako ja
pravim bruskete a ako ja to mogu onda može svako. Nećemo se opterećivati tačnim
merama jer brusketi trpe sve.
Bruskete najčešće
pravim od tost-hleba jer je zgodno četvrtast i već isečen što, priznaćete,
štedi vaše vreme. Poređam kriške na pleh i kratko ih zagrejem u rerni koja se
tek zagreva na 200 stepeni. Brusketi su pikantniji ako ih pre ovog postupka
protrljate presečenim čenom belog luka.
Pre toga ste već
pripremili ono sto će ići na kriške. Ja spremam na sledeći način. U šolju mleka
sipam «prst» maslinovog ulja (mi majstori mediteranske kujne se gnušamo
metričkog sistema). Dodajem sok od paradajza (malo jače nego prst), biber,
granule belog luka (po ukusu) so izbegavam zbog pritiska. Trik koji ću vam
velikodušno obelodaniti je taj da toj smesi dodajem i prah supe od paradajza iz
kesice. Naime onaj mediteranski paradajzičan ukus se dobija tako sto se svež
oljušten naseckan paradajz kuva satima i satima a supa iz kesice će malo
pojednostaviti boravak u kuhinji. Tu spremnu smesu u šolji lepo umutim
mutilicom za nes kafu (ispalo je da je najpraktičnija).
Kada izvadite
zagrejane kriške tost hleba iz tople rerne nanošenje ove umućene smese će biti
lakše. Smesa se nanosi kašičicom i morate da se potrudite da hleb što bolje
upije. Na tu smesu se onda ređaju đakonije. Šampinjoni sečeni na listiće (ja više
volim sveže). Kiseli krastavac, masline, sveža paprika se dopada mnogima na
brusketima. Izbegavam meso na brusketima jer je kao prvo zdravije a i
dramatično menja ukus brusketa. Morate voditi računa da vam se brusketi ne
pretvore u picu. Kada ste poređali sve đakonije i blago dlanom pritisli možete
posuti majčinom dušicom ili origanom (moj savet, što manje) i susamom. Brusketi
su spremni za rernu koja je do sada zagrejana. Brusketi su gotovi kada korice
hleba postanu «hrskave na oko»
Specijal: U šolju
sa smesom za bruskete možete dodati i krem sir ili eksperimentisati sa drugim
mlečnim proizvodima.
Prijatno
Нема коментара:
Постави коментар